STEAM’lı Kuşlar Atölyesi

Batı Paleartrik Bölgede bulunun kuş göç yollarından dört tanesinin ikisi Türkiye’de bulunmaktadır. Türkiye’deki, kuş göçleri ise ilkbaharda güneyden kuzeye, sonbaharda ise kuzeyden güneye doğru olmaktadır (Göktürk vd., 2008). Bu göçler sırasında kullanılan iki önemli göç yolundan ilki Avrupa ve batı Sibirya’dan gelen kuşların kullandığı İstanbul boğazından başlayarak batı ve orta Anadolu’yu takibe Hatay üzerinden Afrika’ya yönelmektedir. Diğer ana göç yolu ise orta Asya ve Doğu Sibirya’dan gelen kuşların kullandığı Artvin vadisinden başlayarak doğu ve güney doğu Anadolu’yu takiben Suriye üzerinden Afrika’ya ulaşmaktadır (URL-1, 2018) (Şekil 2).Bu durum Türkiye’deki kuş türü çeşitliliğini artırmakta ve kuş gözleminin önemini artırmaktadır.

Kuş göç yolları, çevresel durumlardan çok fazla etkilenmektedir. Özellikle çevre kirlilikleri, sanayileşen kentler, orman yangınları, barajlar,  yapay enerji kaynaklarına yönlenme gibi çevresel etkiler kuş habitatlarını olumsuz etkilemektedir.

Bu projenin amacı Türkiye de bulunan kuş göç yollarını öğrencilere tanıtabilmek, bu göç yollarını etkileyen çevresel etkenleri belirlemek ve bu çevresel etkenlerin kuşların göçlerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilecek fikirler üreterek STEAM çalışmaları yapmaktır.

Ayrıca yeni bir oluşum olan E-STEAM (Çevresel STEAM ) çalışmaları yapabilmektir.